Deratyzacja Kraków zwalczanie gryzoni

Deratyzacja - czyli zwalczanie gryzoni. Najczęstszymi zwalczanymi szkodnikami są szczury wędrowne i śniade, myszy domowe, gryzonie nornikowate (nornik zwyczajny i północny, nornik bury i karczownik ziemnowodny). Przeprowadzamy m.in. skuteczne zwalcznie myszy, szczurów, kun, kretów, nornic i innych gryzoni.

Zwalczanie gryzoni wymagane jest w lokalach gastronomicznych i magazynach żywności, a mówi o tym ustawa z dnia z dnia 13.09.1996r „O utrzymaniu czystości i porządku w gminach” Dz. U. z 1996 Nr 132, poz. 622 z późniejszymi zmianami.

.

Przemawiają za tym również względy ekonomiczne i estetyczne.

W sytuacji, gdy klient restauracji czy kawiarni zobaczy szczura lub mysz w pobliżu budynku lokalu, lub co gorsza – na zapleczu, straci ochotę na posiłek w takim miejscu.

Równie niebezpieczne może być dotarcie szkodnika do magazynu z jedzeniem, gdzie może zniszczyć zapasy i tym samym narazić właściciela na straty finansowe. Zdarzyło się w jednej z krakowskich szkół, że w czasie kilku dni wolnych, szczur dostał się na zaplecze kuchni i zniszczył cały zapas jabłek - w kilkunastu skrzynkach z jabłkami wygryzał po kawałku jabłka i cały zapas trzeba było wyrzucić.

Schemat działania, choć zawsze podobny, zależy od wielu czynników

Aby deratyzacja była skuteczna, należy przeprowadzić:

1. Identyfikację szkodnika.

Początkowym etapem deratyzacji jest identyfikacja szkodnika, ponieważ od jego gatunku zależy całe dalsze postępowanie. Zniszczone produkty, przegryzione kable, nadgryzione jedzenie lub ślady odchodów - charakter zniszczeń pozwala na trafne wskazanie sprawcy.

2. Lustrację obiektu

Poznajemy obiekt, aby dobrać odpowiednią technologię (np. w przedszkolu czy szkole nie można wyłożyć substancji trującej, co można wykonać w magazynach i miejscach niedostępnych dla dzieci).

3. Profilaktykę

Uszczelniamy otwory i szpary, aby uniemożliwić napływ nowych szkodników do lokalu, likwidujemy kryjówki tych, które już się pojawiły, równocześnie odcinając im dostęp do wody i pokarmu.

4. Zwalczanie szkodników.

Przystępujemy do zwalczania szkodników – metodami fizycznymi i chemicznymi, zależnie od potrzeb i charakteru pomieszczenia. Działania te prowadzone są do czasu całkowitego zlikwidowania zagnieżdżonych szkodników.

Bardzo skuteczne są chwytacze gryzoni, z wkładami wykonanymi z kleju lub żelu. Ich zaletą jest przede wszystkim to, że nie zawierają trucizny i można je wykładać w miejscach, gdzie użytkownicy pomieszczenia mają wolny dostęp. Padłe gryzonie utylizujemy w spalarni odpadów weterynaryjnych.

6. Ocenę skuteczności naszych działań.

Oceniamy skuteczność naszych działań i podejmujemy monitoring, poprzez rozłożenie chwytaczy gryzoni, i innych urządzeń, których celem jest upewnienie się, że w obiekcie zostały zlikwidowane wszelkie gryzonie.

Doradzamy i sugerujemy:

  • uszczelnienie wszelkich otworów, szpar i ubytków w ścianach i podłogach,
  • wprowadzenie samozamykaczy na drzwiach, obicie blachą progów, futryn i skrzydeł drzwi,
  • przechowywanie odpadów i resztek produktów w zamkniętych pojemnikach.

5. Opracowanie dokumentacji.

Po wykonaniu deratyzacji sporządzamy raport, w którym informujemy jakimi środkami wykonaliśmy deratyzację, w których pomieszczeniach, podajemy również zalecenia dla osoby zarządzającej obiektem.

7. Podjęcie stałej współpracy.

Możliwe jest podjęcie stałej współpracy, w postaci comiesięcznych monitoringów, które mają na celu ciągłą ochronę obiektów przed szkodnikami. Umowę ze zleceniodawcą podpisujemy po określeniu obowiązków i zakresu zadań dla naszej firmy.